تاریخ: ۱۳۹۹/۸/۱۴
کمبود اکسیژن در مهاباد بازهم نفس بیماران کرونایی را تنگ کرد
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، کمبود اکسیژن در مهاباد از ماه‌های گذشته هم در بیمارستان و هم در مراکز توزیع اکسیژن نفس بیماران کرونایی را تنگ کرده است.
در چند هفته گذشته خبرهایی از کمبود اکسیژن در بیمارستان مهاباد منتشر شده ولی رییس شبکه بهداشت و درمان مهاباد ضمن تایید برخی مشکلات زیرساختی بصورت ضمنی عدم کیفیت مناسب آن را تایید کرده اما کمبود آنرا تکذیب کرده است.
چندی پیش مسوولان رده بالای مهاباد فاش کردند که در موج اول شیوع کرونا اگر شهرهای همجوار به داد بیمارستان مهاباد نمی‌رسند فاجعه‌ای بزرگ بدلیل کمبود شدید اکسیژن در بخش کرونای بیمارستان این شهر روی می‌داد.
این مهم درحالیست که شبکه بهداشت و درمان مهاباد در آنزمان بارها کمبود اکسیژن و یا هرگونه مشکل در خصوص اکسیژن بیمارستان را تکذیب کردند، اما با گذشت چند ماه ضمن تایید مشکلات جدی در سیستم اکسیژن‌ساز بیمارستان، از احتمال بروز فاجعه در صورت نرسیدن کمک از شهرهای همجوار پرده برداشته‌اند. 
بروز این حادثه موجب شد که دستگاه اکسیژن ساز دیگری به بیمارستان مهاباد اختصاص یابد اما گزارشات حاکی از آن است که بیمارستان مهاباد علی‌رغم دارا بودن 2 دستگاه اکسیژن‌ساز همچنان با کمبود و یا عدم کیفیت مناسب اکسیژن دست و پنجه نرم می‌کند و رییس شبکه بهداشت و درمان شهرستان نیز همواره آن را انکار و مشکلات ناشی از آن را به فرسودگی زیرساخت، نشتی و... ربط می‌دهد.
آخرین خبرها حاکی از آن است که بیمارستان مهاباد برای بالابردن خلوص اکسیژن ناچار به عقد قرارداد با کارخانه‌های اکسیژن در شهرهای دیگر ازجمله مراغه شده است و اکسیژن مورد نیاز از طریق پالت‌ به شبکه تجمیعی اکسیژن بیمارستان تزریق می‌شود تا خلوص آن افزایش یابد.
در چند روز گذشته بسیاری از خانواده‌هایی که اعضای آنها علایم حاد تنفسی ناشی از ابتلا به کرونا روبرو بوده‌اند در تماس با هاژه از کمبود کپسول اکسیژن و عدم توانایی در تأمین آن در شهرستان انتقاد کرده‌اند.
شهروندان ضمن ابراز نگرانی از کمبود کپسول‌های اکسیژن در شهرستان گفته‌اند: در هنگام مراجعه به بیمارستان، پذیرش تنها برای بیماران بدحال صورت می‌گیرد و توصیه می‌شود بیمارانی که بدحال نیستند در منزل قرنطینه شوند و روند درمان را در آنجا طی نمایند.
تعداد دیگری از خانواده‌ها هم که ترجیح می‌دهند بیمار آنها در منزل تحت مراقبت قرار گیرد از کمبود کپسول اکسیژن در شهرستان انتقاد کرده و گفته‌اند: علی‌رغم اینکه بیمار با علایم حاد تنفسی به اکسیژن نیاز دارد، قادر به تأمین آن نیستیم و به ناچار برای پر کردن کپسول باید به شهرهای نقده، ارومیه، مراغه و تبریز مراجعه نماییم.
دسته دیگری از خانواده‌های منتقد نیز شامل افرادی هستند که بیماری آنها غیر از کرونا بوده ولی به کپسول اکسیژن نیاز دارند، برخی دیگر هم بدلیل ابتلا به کرونا اقدام به خرید کپسول اکسیژن می‌کنند و از قیمت بالای و کمبود آن در شهرستان انتقاد می‌کنند.
طبق روال همیشگی در کشور، هرآنچه که حیاتی و لازم باشد دست نیافتنی می‌شود و یا در بازار سیاه با چند برابر قیمت فروخته می‌شود.
در این آشفته بازار کمبود اکسیژن و تکذیب و انکار مشکلات مربوط به آن در مهاباد، علی‌رغم تماس‌های مکرر خبرنگار هاژه با ریاست شبکه بهداشت و درمان در چند روز گذشته توفیقی برای مطرح کردن این مشکل حیاتی حاصل نشده است.
نحوه مدیریت شبکه بهداشت و درمان مهاباد در چند ماه گذشته همواره جنجالی بوده و ضمن انتقاد شهروندان به آن، تعدادی از کادر درمانی شهرستان نیز گلایه‌هایی را مطرح کرده‌اند، جلسات ستاد مقابله با کرونای شهرستان نیز هرازگاهی با قهر و آشتی اعضا ادامه کار داده است.
در چند ماه گذشته آمار مرگ و میر بسیار بالای مبتلایان به کرونا، شهرستان مهاباد را در زمره شهرهای بحران زده از نظر شیوع کرونا تبدیل کرده، این درحالی است که این شهرستان بهترین عملکرد را در خصوص اعلام قرنطینه، فاصله گذاری اجتماعی و ورود خیرین برای کمک به کادر درمانی داشته است.
تاکنون دلایل این مشکل عمده مشخص نشده ولی شهروندان و رسانه‌های شهرستان بر این امر واقف هستند و حتی اعضای ستاد کرونای شهرستان نیز بارها به آن انتقاد کرده‌اند.
تلاش‌های غیرقابل توصیف کادر درمان، خیرین و شهروندان برای مقابله با کرونا تاکنون نه تنها نتایج مطلوبی دربر نداشته بلکه در مقایسه با سایر شهرهای همجوار نتایج به مراتب ضعیف‌تری داشته است.
همین امر موجب شده که در موج فعلی شهروندان به عملکرد ستاد مقابله با کرونای شهرستان و تصمیمات آن با دیده تردید بنگرند و تعطیلی اعلام شده نیز با استقبال روبرو نشوند.
کمبود اکسیژن در شهرستان ضمن اینکه بر انباشت مشکلات و انتقادها به مدیریت شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهاباد دامن زده، بروز مرگ‌های ناخواسته و تشدید علایم بیماری را در بین مبتلایان در منازل افزایش داده  است.
روزانه آمار کرونا البته بصورت تجمعی و بدون جزئیات از سوی دانشگاه علوم پزشکی استان اعلام می‌شود اما با مقایسه این آمار با تعداد فوتی‌های شهرستان این حقیقت را مشخص کرده که آمار واقعی فوتی‌ها ناشی از کرونا و یا مرگ‌های ناخواسته ناشی از آن در مهاباد بسیار فراتر از آمار اعلام شده از سوی استان و یا شبکه بهداشت و درمان مهاباد می‌باشد.
صرف نظر از مشکلات مدیریتی و زیرساختی بیمارستان مهاباد، از دلایل کمبود اکسیژن در مهاباد می‌توان به تعطیلی تنها کارخانه اکسیژن مهاباد در سال‌های گذشته، فشار کاری کارخانجات سایر شهرها بدلیل افزایش چشمگیر تقاضا نام برد.
یکی از نمایندگی‌های توزیع اکسیژن در مهاباد در گفتگو با هاژه در خصوص کمبود کپسول اکسیژن در این شهرستان اظهار کرد: افزایش سرسام آور تقاضا برای خرید و یا پر کردن اکسیژن و همزمانی آن با فشار کاری کارخانجات تولید اکسیژن، از دلایل اصلی بروز این مشکل است، به نحوی که برای تهیه اکسیژن مورد نیاز ناچاریم به شهرهای تبریز، مراغه، نقده و میاندوآب مراجعه نماییم.
وی افزود: کارخانجات علی‌رغم قول مساعد برای پر کردن کپسول‌ها بدلیل افزایش تقاضا آن را به تأخیر می‌اندازد و در این بین با موج عظیم تقاضای شهروندانی که به آن نیاز مبرم دارند روبرو می‌شویم.
وی با بیان اینکه تنها کارخانه اکسیژن شهرستان مهاباد حدودا 5 سال است که تعطیل شده تصریح کرد: تعداد کپسول‌های این نمایندگی محدود است و جوابگوی تأمین نیاز تمام متقاضیان نیست.
وی اضافه کرد: برای احداث کارخانه اکسیژن در مهاباد درحال حاضر بیش از 4 میلیارد تومان نیاز است.
محمد جهین رییس اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان مهاباد نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: کارخانه اکسیژن مهاباد بنا به دلایل شخصی تعطیل شده است و سرمایه گذار تجهیزات آن را در طول چند سال گذشته از کارخانه خارج کرده است.
وی افزود: برای تأمین اکسیژن شهرستان قول‌هایی از نقده گرفته‌ایم و در تلاشیم اکسیژن مورد نیاز شهر مهاباد را از شهرهای همجوار بصورت پایدار تأمین کنیم.
جهین تصریح کرد: مشخصا نمی‌توان گفت که برای احداث کارخانه اکسیژن مهاباد به چه مقدار سرمایه نیاز است اما طرح‌ توجیهی آن در سازمان موجود است و سرمایه‌گذارانی که مایل به احداث آن هستند می‌توانند به اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان مراجعه نمایند.
وی ضمن دعوت از خیرین شهرستان و سرمایه گذاران برای خرید کپسول‌ اکسیژن برای رفع نیاز شهرستان اظهار کرد: در صورت اعلام آمادگی خیرین و یا سرمایه گذار می‌توانیم از طریق سازمان صنعت و معدن و تجارت با قیمت مصوب دولتی کپسول اکسیژن را تهیه نماییم.
وی از تعداد مورد نیاز کپسول اکسیژن برای شهرستان مهاباد اظهار بی اطلاعی کرد و تماس‌های خبرنگار هاژه با رییس شبکه بهداشت و درمان شهرستان نیز تا این لحظه بدون جواب مانده است.