تاریخ: ۱۴۰۰/۱۱/۱۸
دادگاه عالی عراق به طور موقت نامزدی زیباری برای ریاست جمهوری را به حالت تعلیق درآورد
 
 

دادگاه عالی عراق به طور موقت نامزدی زیباری برای ریاست جمهوری را به حالت تعلیق درآورد

یک روز پیش از رأی‌گیری در پارلمان عراق برای انتخاب ریاست‌جمهوری، دیوان عالی این کشور نامزدی هوشیار زیباری را برای تصدی این پست به طور «موقت» به حالت «تعلیق» درآورد.

 دیروز دیوان عالی عراق اعلام کرد شکایتی مبنی بر اینکه نامزدی زیباری به دلیل ادعاهای مربوط به فسادِ سال 2016 «غیرقانونی» بوده، دریافت کرده است. از این رو  نامزدی زیباری برای احراز مقام ریاست‌جمهوری «نقض مفاد قانون اساسی» است و به همین دلیل دادگاه برای بررسی این شکایت، نامزدی او را «موقتا» به حالت تعلیق درمی‌آورد.

زیباری 68 ساله که یکی از دو مدعی اصلی این پست تشریفاتی‌ست، قرار بود امروز 329 نماینده مجلس به او رای بدهند.نامزد دیگر برهم صالح، رئیس جمهور فعلی است.

بر اساس ماده ۶۶ قانون اساسی عراق، نامزدهای ریاست جمهوری باید شرایط زیر را دارا باشند ۱. از پدر و مادر عراقی متولد شده باشد. ۲. شایستگی و لیاقت کامل داشته باشد و چهل سال او تکمیل شده باشد. ۳. از وجهه‌ای خوب و خبرگی سیاسی برخوردار باشد و سلامت و پایداری، عدالت، اخلاص به میهن در او مشهود باشد. ۴. به ارتکاب جرمی که به کرامت او لطمه وارد کرده محکوم نشده باشد.

عالی ترین دادگاه عراق گفت که شاکیان بر این باورند که زیباری  شرایط مندرج در قانون اساسی برای احراز ریاست‌جمهوری را دارا نیست.

این دادگاه به برکناری وی در سال 2016 از سمت وزیر دارایی توسط پارلمان «به دلیل اتهامات مرتبط با فساد مالی و اداری» نیز اشاره کرده است.

گفته می شود زیباری مبلغی بالغ بر ۱،۸ میلیون دلار برای پرداخت بلیط‌های هواپیما و تدابیر محافظت شخصی از خود جا به جا کرده است.

در این شکایت همچنین به حداقل دو پرونده قضایی دیگر مرتبط با وی اشاره شده است، از جمله زمانی که زیباری پس از سقوط صدام حسین تصدی وزارت خارجه عراق را برعهده گرفته بود. زیباری همواره تمامی اتهامات فساد را رد کرده است.

مخالفان نامزدی هوشیار زیباری برای ریاست جمهوری عراق روز شنبه در میدان التحریر بغداد جمع شدند تا اعتراض خود به نامزدی وی را اعلام کنند.

 

 
 

سیاست آشفته

 این تصمیم دادگاه عراق آخرین فصل در سیاست آشفته عراق است.

انتخابات ریاست جمهوری در حال صورت می گیرد که انتخابات پارلمانی این کشور با مشارکت کم سابقه، تهدیدات پس از انتخابات و خشونت و تأخیر تا تایید نتایج نهایی برگزار می شود.

بزرگترین بلوک کنونی پارلمان عراق به رهبری مقتدی صدر، روز شنبه جلسه پارلمان را برای انتخاب رئیس جمهور جدید تحریم کرد.

 او در توئیتی گفته بود: «اگر نامزد حزب دموکرات کوردستان برای ریاست جمهوری، یا هر نامزدی، شروط این منصب را دارا نیست، از نمایندگان اصلاح‌طلب می‌خواهم به او رای ندهند». صدر افزود: «ما داعیان اصلاحات هستیم نه داعیان قدرت و حکومت».