تاریخ: ۱۴۰۱/۲/۴
گالری تصاویر: آیا تا به حال داخل ارگ اربیل را دیده‌اید؟
 

ارگ اربیل در قلب شهر اربیل  و در اقلیم کوردستان عراق واقع شده است، 102 هزار مترمکعب وسعت دارد و ارتفاع آن به 30 متر می‌رسد.

این منطقه یکی از قدیمی‌ترین شهرهای مسکونی جهان است که انسان‌ها به طور دائم در آن سکونت داشته‌اند. قدمت این بنا را حدود به 6 هزار سال پیش تخمین زده‌اند. اولین بار نام اربیل حدود 5 هزار سال پیش در منابع سومری‌ها آمده است، جایی که به نام «اربیلوم» شناخته می شده است.

اکدی‌ها که به زبان سامی صحبت می‌کردند، به مکانی معروف به نام «اربایلو» اشاره کرده‌اند که به معنای «چهار خدا» است. امروزه این منطقه بخشی جدایی‌ناپذیر از شهر اربیل است و مجموعه‌ای از موزه‌ها، بازارها و مکان‌های شاخص فرهنگی را در خود جای داده است.

این محوطه مستحکم که  در قرن نوزدهم توسط دیوارکشی عثمانی‌ها تقویت شده است، توسط سومری‌ها، اکدی‌ها، آشوری‌ها، ساسانیان، مغول‌ها، اعراب، کوردها و عثمانی‌ها اداره می‌شده است.

تا سال 2005، نزدیک به 500 خانوار در داخل ارگ زندگی می‌کردند اما با ریزش برخی از ساختمان‌ها، دولت خانواده‌ها را به داخل شهر اربیل منتقل کرد.

در سال 2010، دولت اقلیم کوردستان، با حمایت یونسکو، یک پروژه حفاظتی در حال انجام را آغاز کرد و این سایت در سال 2014 به فهرست میراث جهانی سازمان ملل اضافه شد.

مسجد جامعی که در مرکز ارگ قرار دارد، چندین بار بازسازی شده است. این مسجد هنوز هم برای نماز جمعه ساکنان قدیمی ارگ و محله های همجوار مورد استفاده قرار می‌گیرد

ارگ اربیل را به منظور جذب گردشگران بازسازی کرده‌اند. مقامات محلی چندین موزه ساخته‌اند و مغازه ها، بازارها و خانه‌ها را به سیاق قدیم دوباره بنا کرده‌اند. موزه نساجی کوردی، پارچه‌ها و طرح‌های سنتی قبایلی که زمانی در محوطه قلعه زندگی می‌کردند به نمایش می‌گذارد. 

کلاه کوردی با طرح های رنگارنگ و پرجزئیات نیز در این موزه به نمایش گذاشته شده است. شهر اربیل محل زندگی جمعیتی متنوع از کوردها، ترکمن ها، عرب ها، آشوری ها و سایر اقوام است.

یکی دیگر از جاذبه های فرهنگی در این مکان، موزه جواهرات است که مجموعه ای بزرگ از سنگ های قیمتی و فسیل های کوردستان و سایر نقاط جهان را در خود جای داده است.

خارج از دیوارهای ارگ تاریخی، بازار بزرگ اربیل قرار دارد که در قرن سیزدهم تأسیس شد و فروسندگان به کسانی که از قدیمی‌ترین بنای قلعه‌مانند جهان بازدید می‌کنند، سوغات و صنایع دستی محلی می‌فروشد.

عکس‌ها: اسماعیل عدنان/ MEE