تاریخ: ۱۴۰۱/۴/۱
مهاباد؛ جایی برای همه، منهای معلولان
صلاح عزیزیان

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، مناسب‌سازی اماکن شهری مقوله‌ای است که زیاد در مورد آن سخن گفته می‌شود اما این موضوع در مهاباد، در عمل فاصله زیادی تا رسیدن به استانداردها دارد.

عمده انتقاد و گلایه معلولان و کم توانان در مهاباد مربوط به فضاهای شهری ازجمله بانک‌ها، ادارات، عابر بانک‌ها، پارک‌ها و ... است.

تعدادی از معلولان در گفتگو با هاژه گفته‌اند: اگرچه باید شهر متعلق به آحاد جامعه باشد، ولی ما در این شهر فراموش شده‌ایم، نمی‌توانیم امورات روزمره خود را در فضای شهری انجام دهیم، نمی‌توایم به بانک مراجعه کنیم، به ادارات شهرستان برویم و حتی در استفاده از عابر بانک نیز با موانع بسیاری روبرو هستیم.

یکی از معلولان در گفتگو با هاژه گفت: شرایطی در مهاباد شکل گرفته که گاهی اوقات این پیام را به معلولین می‌دهد که در جامعه حذف شوند و یا در حبس خانگی بسر ببرند.

وی می‌گوید: معابر شهری استاندارد نیست و از رفتن به بازار واهمه داریم، اتاق روسای ادارات عموما در طبقات بالا قرار دارند و گاهی نمی‌توانیم رودرو با آنها مطالبات و یا مشکلات خودمان را مطرح کنیم، خیلی وقت‌ها پیش آمده که از مردم بخواهیم کارهای عادی مثل تحویل مدارک به رییس اداره و بانک را برایمان انجام دهند، تصور کنید سند منزل و یا پول‌هایتان را تقدیم کسی کنید که او را نمی‌شناسید و نمی‌توانید دنبالش کنید تا آنها را از او پس بگیرید!

از دهه 1370 مناسب سازی ادارات و فضای شهری در قانون اساسی به یک الزام تبدیل شده اما این قانون تاکنون در شهر مهاباد به‌خوبی اجرا نمی‌شود.

طبق قانون، ادارات و ارگان‌های دولتی هر ساله باید بخشی از اعتبارات عمرانی خود را صرف مناسب‌سازی فضای اداری خود کنند، اما دریغ از اجرای یک رمپ صحیح، احداث یک سرویس بهداشتی برای معلولان و یا انتقال اتاق روسای ادارات به طبقه همکف!

تنها معلولان نیستند که برای تردد در اماکن عمومی مهاباد با مشکل مواجه هستند، جمعیت سالمندان در چند دهه گذشته افزایش یافته در کنار آن کم نیستند کسانیکه بدلیل بیماری‌های شایع قلبی، فشار خون، کمر درد و... نمی‌توانند به‌راحتی به بانک‌ها، ادارات، پارک‌ها و اماکن عمومی شهر مراجعه کنند.

سالانه چندین جلسه در شهرستان مهاباد برای مناسب‌سازی اماکن عمومی برگزار می‌شود اما تاکنون نتیجه ملموسی از آن حاصل نشده است.

برخی ادارات به بهانه فرسودگی و موقتی بودن ساختمان، کمبود اعتبارات و ... از مناسب‌سازی فضا خودداری می‌کنند، برخی از آنها نیز با اجرای بدون کارشناسی رفع تکلیف کرده، بانک‌ها اما بهانه بهتری دارند، آنها حتی اجازه مستند‌سازی را به کارشناسان بدلایل امنیتی نمی‌دهند!

صبح امروز اولین جلسه مناسب‌سازی اماکن شهری مهاباد در سالن فرمانداری مهاباد همزمان با آغاز فصل عمرانی تشکیل شد و گزارش سازمان بهزیستی از 9 اداره این شهرستان حاکی از آن است که هیچ‌کدام از آنها ورودی استاندارد و ویژه‌ای برای مراجعه معلولان و سالمندان برای ورود به فضای اداری ندارند.

در این گزارش آمده است که تمامی این ادارات فاقد سرویس بهداشتی مناسب برای معلولین و همچنین میله ویژه در راه‌پله هستند.

به گفته رییس اداره بهزیستی شهرستان مهاباد هیچ یک از آزمایشگاه‌های پزشکی شهرستان هم برای مراجعه معلولان مناسب‌سازی نشده و حتی آزمایشگاه ستادی مرکز بهداشت  نیز  فاقد رمپ و یا ورودی ویژه معلولین است.

مهران یوسفی با اشاره به وضعیت نامناسب معابر و فضاهای شهری نیز اظهار کرد: درحال حاضر هیچ‌کدام از پارک‌های شهرستان سرویس بهداشتی مناسبی برای معلولان ندارند و حتی در پارک‌های جدید الاحداث نیز این کار فراموش شده است.

وی افزود: بیشترین موانع و عدم مناسب‌سازی مربوط به بانک‌های شهرستان است که معلولین بیشترین مراجعه را به آنها دارند.

خشایار صنعتی معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مهاباد نیز در این جلسه با بیان اینکه ادارات شهرستان نباید در برابر مناسب‌سازی موضع بگیرند، اظهار کرد: مناسب‌سازی بهترین فرصت را فراهم کرده تا ادارات کل را ملزم به تخصیص اعتبارات جهت نوسازی ساختمان‌های فرسوده ادارات کنند.

وی افزود: تردد در معابر شهری نیز با مشکلات جدی روبرو است و حتی حوادث بی‌شمار شهروندان در فصل زمستان نیز ناشی از عدم مناسب‌سازی پیاده‌روها است.

صنعتی تصریح کرد: در مناسب‌سازی اماکن، دانشگاه‌ها نیز باید در اولویت قرار بگیرند، چراکه بسیاری از معلولان به دانشگاه مراجعه می‌کنند و نمی‌شود فضاهای آموزشی فاقد استاندارد لازم برای معلولان باشند.

وی اضافه کرد: گزارشات سازمان بهزیستی بصورت رسمی به ادارات مربوطه فرستاده می‌شود و انتظار می‌رود در سه ماه آینده شاهد رفع موانع و استانداردسازی فضاهای ادارات مذکور باشیم.