تاریخ: ۱۴۰۴/۲/۸
مقامات کشوری به هاژه پاسخ دادند
هاژه، بعد از سال‌ها انتظار، بیمارستان 350 تختخوابی مهاباد با حضور وزیر بهداشت در سال 1397 کلنگ زنی شد و با کش و قوس فراوان حالا اسکلت آن تقریبا تمام شده و در انتظار پیمان سپاری برای آغاز فاز دوم عملیات اجرا است.
بیمارستان 350 تختخوابی مهاباد از سال 1399 تا پایان سال 1403 در ردیف اعتبارات سازمان برنامه و بودجه قرار داشت، اما در سال 1404 یکباره با تغییراتی در جدول اعتبارات این سازمان گنجانده شده و از آن به عنوان بیمارستان جایگزین و 100 تختخوابی نام برده شده است.
صبح امروز مسوولان وزرات بهداشت و اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در سفری یک روزه از پروژه‌های درمانی و درحال احداث این شهرستان مهاباد بازدید کردند، اما تلاش‌ها برای گرفتن پاسخی قانع کننده از سوی مسوولان وزرات بهداشت مبنی بر چرایی این تغییرات در جدول سازمان برنامه و بودجه راه به جایی نبرد.
طاهر موهبتی معاون توسعه و مدیریت منابع پاسخ سوال را به معاون دیگر وزارت بهداشت محول کرد و سجاد رضوی معاون دیگر وزیر بهداشت و رییس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز از این موضوع اظهار بی اطلاعی کردند، اما در پاسخ به این سوال که «بعد از احداث بیمارستان های جدید این شهرستان، تکلیف بیمارستان قدیمی شهر چه خواهد شد؟» همه آن را منوط به نیاز شهرستان اعلام  و تلویحا به این موضوع اشاره کرده‌اند که احتمالا به بیمارستان قدیمی شهر نیازی نخواهد بود.
اگرچه بیمارستان‌های درحال احداث مهاباد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند اما برای تکمیل بیمارستان 350 تختخوابی راه بسیار درازی در پیش است، چراکه بر اساس اظهارات مسوولان حدودا 3 هزار میلیاردی اعتبار برای تکمیل فاز دوم آن نیاز است و در خوشبینانه‌ترین حالت چند سال دیگر تکمیل خواهد شد، امسال 150 میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی در نظر گرفته شده و معلوم نیست از این مقدار چقدر جذب خواهد شد، نماینده مهاباد هم بخش عمده اعتبارات توازان(120 میلیارد تومان) را که اختیار صرف آن را دارد، به بیمارستان جدید این شهرستان اختصاص داده است.
 این بیمارستان که قرار بود تا سال 1405 به بهره برداری برسد، امسال به سال 1407 موکول شده، اما اگر تزریق اعتبارات به همین منوال باشد احتمالا تکمیل آن به سال 1410 هم برسد، اما بیمارستان جدید تنها یک فضای درمانی نیست و ابعاد گسترده‌ای دارد.
جدا از تأمین نیاز شهروندان مهابادی به امکانات، این بیمارستان جایگاه مهاباد به عنوان بلوک جنوب استان را تقویت می کند و این شهرستان را به قطب توریسم درمانی برای شهروندان اقلیم کوردستان تبدیل خواهد کرد.
آغاز بکار این بیمارستان بخش زیادی از نیروی انسانی متقاضی برای کار در مهاباد را جذب خواهد کرد و علاوه بر آن دانشگاه علوم پزشکی مهاباد را به یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی موثر و قوی در جنوب استان تبدیل می‌کند.
در خلال سال های گذشته فرسودگی بیمارستان قدیمی بخش عمده اعتبارات را بلعیده و حالا کمی جان گرفته، هرچند که با استانداردها فاصله دارد اما تا حدودی بازسازی آن پیش رفته است، سیستم گرمایشی، سرمایشی، فاضلاب، پانسیون‌ها هتلینگ و نوسازی بخش‌ها و ... در چند سال گذشته یا اصلاح شده اند و یا ملزومات آن خریداری شده و آماده نصب است، این نوسازی بیش از 100 میلیارد تومان برای شهرستان هزینه داشته و فعالان عرصه سلامت خواستار ادامه نوسازی تا رسیدن به نقطه پایان و تبدیل آن به بیمارستانی استاندارد با حفظ تجهیزات و پرسنل هستند.
برای پیگیری موضوع، زمانی بهتر از امروز وجود نداشت چراکه هم مسوولان رده بالای حوزه بهداشت و درمان استان و کشور و هم نمایندگان عضو در کمیسیون بهداشت و درمان در مهاباد حضور داشتند، لذا پیگیری این موضوع در دستور کار قرار گرفت اما بیشتر مسوولان یا آن را انکار کردند و یا اظهار بی اطلاعی کردند، اما مسوولان استانی و کشوری بر این موضوع متفق بودند که در صورت عدم نیاز شهرستان، بیمارستان قدیمی از مدار خارج می شود و این به معنی اتلاف چندین میلیارد هزینه بازسازی، حذف 500 تخت بیمارستانی( 250 تخت در بیمارستان قدیم و 250 تخت در بیمارستان جدید) این شهرستان و عدم فراهم کردن فرصت شغلی برای بیش از یک هزار نفر است.
معمولا توجیه عدم نیاز شهرستان‌های محروم از برخی امکانات به معنی عدم سرمایه‌گذاری بیشتر دولت است و احتمالا کوچک کردن مقیاس بیمارستان 350 تختخوابی به 100 تخت آنهم جایگزین در همین راستا باشد.
در همین رابطه سلام ستوده نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی در یک گفتگوی اختصاصی با هاژه تغییرات در جدول اعلامی سازمان برنامه و بودجه را تکذیب کرد و گفت: بیمارستان 350 تختخوابی دچار تغییراتی نشده و امسال نزدیک به 64 بیمارستان در کشور در حال حداث است و سیاست وزارت بهداشت ساخت بیمارستان جدید و تعطیلی بیمارستان قدیمی شهر است.
وی افزود: با توجه به اینکه شهرستان مهاباد قطب درمانی برای شهروندان اقلیم کوردستان است، در حال رایزنی با مسوولان کشوری هستیم تا بیمارستان قدیمی شهر همچنان بکار خود ادامه دهد.
ستوده با بیان اینکه سرانه اشغال تخت در این شهرستان رو به افزایش است، تصریح کرد: بیمارستان قدیمی مهاباد درحال بازسازی است و سال گذشته 4 بخش آن بازسازی شده است و در سال جدید نیز 4 بخش دیگر نوسازی خواهد شد.
وی تأکید کرد: به شهروندان متعهد می شویم که بیمارستان قدیمی همچنان حفظ شود و جای نگرانی برای وضعیت بیمارستان درحال احداث وجود ندارد، چراکه این پروژه در سازمان برنامه و بودجه نیز 350 تختخوابی اعلام شده و اعتبارات هم بر همین اساس به آن اختصاص یافته است.
نماینده مردم مهاباد در ادامه اظهار کرد: فاز دوم بیمارستان 350 تختخوابی اوایل تیرماه آغاز می شود و برای تکمیل فاز دوم آن 3 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، امسال با توجه به کمبود اعتبارات 120 میلیارد تومان برای آغاز فاز دوم اختصاص یافت که با رایزنی‌های صورت گرفته این میزان به 150 میلیارد تومان افزایش یافت، همچنین 120 میلیارد تومان اعتبار نیز از محل توزان به آن تزریق خواهد شد.
وی افزود: در تلاشیم از طریق مولدسازی و سایر راهکارها تزریق اعتبارات به این بیمارستان را افزایش دهیم.
ستوده با اشاره به وضعیت دانشکده علوم پزشکی این شهرستان تصریح کرد: علی رغم فعالیت این دانشگاه، مشکلات عدیده‌ای همچون نبود خوابگاه، سلف سرویس، سالن ورزشی و برخی امکانات دیگر روبرو است و در تلاشیم تا تحولی در آن ایجاد نماییم.
محمدصادق امیر عشایری در حاشیه بازدید از زیرساخت ها درمانی شهرستان نیز با تأکید بر اینکه موضوع پیگیری می‌شود، اظهار کرد: زیرساخت درحال احداث برای 350 تخت تعریف و احداث شده و منطقی نیست که کاهش یابد، بیمارستان قدیمی شهر نیز همچنان حفظ می شود چراکه نیاز شهرستان با این دو بیمارستان تأمین خواهد شد.