تاریخ: ۱۳۹۶/۴/۳۰
"سربرداش" قلب تپنده شهر مهاباد

در راستای تهیه زنجیره گزارش های هاژه از مشکلات و معضلات محلات مختلف شهر مهاباد، این بار به بخشی از مرکز بازار شهر یعنی محله سربرداش رفتیم.

از گذشته در ساختار فضایی شهرها، بازارها به عنوان یکی از مهم ترین عناصر سازمان فضایی مطرح بوده اند و بازار به عنوان قلب تپنده شهرها در تمام تغییر و تحولات اساسی شهرها نقش موثر ایفا نموده است. 

در ابتدا مکان بازارها در بیرون از شهرها و در ورودی دروازه های شهرها قرار داشته ولی با گذشت زمان این مکان تغییر و به مراکز شهرها منتقل شده است. البته در یک دوره، مدرنیته کالبد فیزیکی و تا حدودی محتوای بازار را دگرگون کرد و با ایجاد خیابان ها، پاساژها و مراکز بزرگ تجاری شکل سنتی بازار را خصوصا در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران تغییر داد.

در حال حاضر شهرسازی جدید تاکید اساسی بر روی افزایش روابط اجتماعی و در این میان بازارهای سنتی به عنوان مرکز این روابط دارد، بر این اساس شهرسازان و برنامه ریزان شهری با توجه ویژه و برنامه های مختلف سعی در احیای این مراکز سنتی و قدیمی دارند.

بازار مهاباد نیز اگرچه در طی دوران به تبع از شرایط و اتفاقات دچار تغییر و تحول شده است ولی کماکان بخشی از آن کالبد و محتوای خود را حفظ کرده و به حیات خود ادامه می دهد.

در طی این گزارش پای حرف ها و گلایه های برخی از کسبه و مغازه های محله سربرداش نشستیم و جویای معضلات و مشکلات مختلف آنان شدیم.

اکثر بازاریان از وضعیت فروش و بحران حاکم بر بازار گلایه داشتند. برخی از دستفروشان نیز از مکان تعبیه شده برایشان اظهار ناخرسندی می نمودند. برخی دیگر نیز از گرانی بعضی میوه ها و سبزیجات شاکی بوده و می گفتند در این شرایط سخت اقتصادی و خالی بودن جیب مردم گرانی برخی از محصولات، میوه و سبزیجات انصاف نیست، حال اگر این محصولات تولید داخل باشند!

یکی از مغازه داران نیز ضمن  انتقاد از تنگی و باریکی کوچه و معابر عمومی سربرداش، درباره عواقب این تنگی و باریکی کوچه ها در مواقع وقوع حوادث طبیعی و غیر طبیعی از جمله زلزله و آتش سوزی هشدار می دهد و خواهان توجه بیشتر مسئولان به امر مرمت و بازسازی این محوطه است.

همچنین انتقاداتی از عدم رعایت نظافت و پاکیزگی توسط برخی از مغازه داران و دستفروشان (کثیفی برخی از جوی ها و معابر محدوده) مطرح و از تردد زیاد و نامناسب برخی خودروها در سطح بازار نیز گلایه های وجود داشت.

دست آخر بعضی از دستفروشان و مغازه داران از برخورد دو گانه ماموران شهرداری با برخی از کسبه اعتراض داشتند و خواستار نگاه یکسان ماموران به بازاریان بدون در نظر گرفتن هیچ گونه ملاحظاتی بودند.

آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد این است که بازار به عنوان مرکز اصلی داد و سند و روابط اجتماعی از جنبه های مختلف حائز اهمیت فراوان است. بر این اساس می بایست مسئولان خصوصاً شهرداری و اصناف در راستای بهبود عملکرد و ارتقاء آن و همچنین کاهش تنگناها و مشکلات آن گام های اساسی بردارند و به بازار به عنوان وجود و نهان اصلی شهر بنگرند.