تاريخ: ۱۴۰۰ سه شنبه ۷ ارديبهشت ساعت ۱۳:۲۱ بازدید: 1668      نظرات: 0      کد مطلب: 16097

بحرانی جدید برای کرمانشاه در راه است...


مشکلاتمان کم بود، این یکی هم امسال اضافه شد. امسال آسمان هم با ما سر ناسازگاری دارد و بارش هایش را از ما دریغ کرده و هرچه نقشه های هواشناسی را زیر و رو می‌کنند حالا حالا ها خبری از بارش‌های درست و حسابی نیست که نیست.

این کمبود بارش ها حالا هشدار یک بحران جدی را برای کرمانشاه می دهد، بحرانی که ظرف یکی دو ماه آینده و در روزهای گرم تابستان دامنگیر استان می شود.

آنطور که مسئولان می گویند بارش ها از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون نسبت به سال گذشته 33 درصد کاهش داشته، روان آب ها 55 درصد کمتر شده و آب چشمه ها هم 72 درصد افت داشته است.

این میزان کاهش بارش ها و منابع آبی استان هشداری جدی برای تمام مردم استان است که بحرانی سخت پیش رو داریم و همه باید برای مقابله با این بحران جدی آماده باشیم.

 امروز(هفتم اردیبهشت) برای مدیریت این بحران، کارگروه استانی سازگاری با کم آبی و شورای حفاظت از منابع آب استان تشکیل شد و مسئولان به تشریح اوضاع کم آبی استان پرداختند.

کاهش 72 درصدی آب چشمه های کرمانشاه/ برخی نقاط رودخانه ای از همین حالا خشک شده اند!

علی مرادی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه در این نشست با اشاره به کاهش چشمگیر بارندگی های امسال گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون بطور میانگین دراستان 299 میلی متر بارندگی داشته ایم که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با 448.4 میلی متر و نیز نسبت به بلند مدت با 447.7 میلی متر بارش حدود 33 درصد کاهش داشته است.

وی افزود: امسال روان آب ها هم نسبت به مدت مشابه سال گذشته 55 درصد و نسبت به بلند مدت 54 درصد کاهش داشته اند.

مرادی گفت: کاهش میزان روان آب در برخی نقاط رودخانه ای باورنکردنی نیست، بطور مثال در وردخانه «گاماسیاب» در قسمت "پل چهر" کاهش 69 درصدی میزان روان آب را داریم که  وضعیت نادر و نگران کننده ای است.

مرادی به وضعیت نامناسب چشمه های استان که منبع تامین آب بسیاری روستاها هستند هم اشاره کرد و افزود: متاسفانه امسال شاهد افت 72 درصدی آب چشمه های شاخص استان هستیم.

معاون شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: متاسفانه از همین حالا که در ماه فروردین هستیم شاهد خشک شدن برخی نقاط رودخانه ای هستیم، بطور مثال برخی نقاط رودخانه رازآور از همین حالا خشک شده و این درحالی است که در سالهای گذشته این خشک شدن در شهریورماه رخ می داد و این وضعیت نگران کننده است.

وی افزود: منابع آب زیرزمینی هم وضعیت خوبی ندارند و نسبت به بلندمدت 28 درصد کمتر شده اند.

مرادی تصریح کرد: همه این شرایط نشان می دهد که مدیریت منابع آبی باید بطور جد در دستور کار قرار گیرد و مصرف آب در بخش کشاورزی کنترل شود تا در بحث تامین آب شرب دچار مشکل نشویم.

این مسئول با تاکید بر لزوم ممنوعیت کشت برنج، گفت: کشت این محصول آب بَر در شرایط کم آبی فعلی هیچ جایگاهی ندارد و نباید به سادگی از کنار این موضوع گذشت و از هم اکنون باید جلوی این کشت گرفته شود.

وی افزود: کشاورزان برنج کار با توجه به کاهش روان آب ها از منابع آب زیرزمینی برای انجام این کشت استفاده خواهند کرد و همین امر موجب حفر چاه های غیرمجاز می شود و بعد هم مسدود کردن این چاه ها تبعات خاص خود را دارد، بنابراین باید از هم اکنون جلوی این کشت گرفته شود که بعدا با این صحبت کشاورزان مواجه نشویم که خبر نداشتیم و اطلاع ندادند.

مرادی با بیان اینکه استفاده از آب سد گاوشان به دلیل نبود تصفیه خانه فعلا امکان پذیر نیست، گفت: در همین راستا 10 چاه دیگر حفاری کرده ایم و با توجه به اینکه سازمان های مختلف چاه های بلااستفاده دارند درخواست ما این است که این چاه ها در شرایط اضطراری در اختیار آب منطقه ای جهت تامین آب شرب قرار گیرد.

وی به لزوم انسداد چاه های غیرمجاز هم اشاره کرد وافزود: 800 حلقه چاه غیرمجاز گزارش شده که باید در خصوص انسداد آنها اقدام شود.

افزایش 2 برابری روستاهای نیازمند "آبرسانی سیار"

علیرضا کاکاوند مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه هم در این نشست به کاهش 72 درصدی آب چشمه ها اشاره کرد و افزود: آب بسیاری روستاها از چشمه ها تامین می شود و این امر زنگ خطری برای تامین آب شرب روستایی است.

وی افزود: در فروردین ماه سال گذشته 54 روستا با تانکر آبرسانی می شدند که این تعداد امسال به بیش از دو برابر افزایش یافته و هم اکنون 128 روستا با تانکر آبرسانی می شوند.

کاکاوند تصریح کرد: پیش بینی ما این است که این تعداد روستا در ماه های آینده به حدود 300 روستا افزایش یابد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه با بحرانی دانستن این شرایط گفت: اگر امروز چاره اندیشی در این زمینه نشود، حقیقتا فردا دچار چالش های جدی خواهیم شد.

وی با تاکید بر لزوم مدیریت مصرف آب در تمامی بخش ها گفت: در کنار این موضوع، در راستای آبرسانی به روستاها نیازمند تامین تانکر هستیم، چرا که با افزایش تعداد روستاها نیازمند آبرسانی سیار، تانکرهای فعلی جوابگو نیست.

این مسئول تصریح کرد: برای برخی روستاها هم حفر چاه در نظر گرفته شده که این روستاها شناسایی و پیش بینی ها لازم صورت گرفته است.

کاکاوند افزود: از طرفی برخی دستگاه ها چاه های بلااستفاده دارند که می توان از آنها استفاده کرد که نمونه آن چاه های دانشکده کشاورزی و اداره کل منابع طبیعی  است.

وی به برخی پروژه های نیمه کاره در حوزه آب و فاضلاب اشاره کرد وافزود: تصفیه خانه "عمر مِل" یکی از همین پروژه هاست که قرار بود تابستان سال گذشته به بهره برداری برسد اما امسال هم امیدی به افتتاح این پروژه نیست و این درحالی است که یک ماه کار اجرایی نیاز است که پروژه به بهره برداری برسد و انتظار داریم قرارگاه سازندگی این پروژه را تکمیل کند، چرا که نیاز داریم این تصفیه خانه سریعا وارد مدار شود.

کاکاوند اظهار کرد: برخی چاه های غیرمجاز و بلااستفاده در اراضی محدوده سامانه گرمسیری وجود دارند که انتظار داریم با همکاری شرکت آب منطقه ای این چاه ها جهت تامین آب شرب در اختیار شرکت آب و فاضلاب قرار گیرد.

این مسئول در ادامه به مشکلات شکستگی خطوط لوله آب هم اشاره کرد وافزود: خط میان دربند که خط اصلی تامین آب شرب شهر کرمانشاه است در یک هفته در سه مرحله دچار شکستگی شده که به خاطر تردد جرثقیل و تراکتور و ... در این محدوده است و ترمیم این شکستگی ها هم زمان بر است و هم هزینه بر و هم موجب قطعی آب شهر می شود.

جلوی کشتِ "برنج" را می گیریم

افشین صفوی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان هم در این جلسه با اشاره به جدی بودن بحران کم آبی استان گفت: در همین راستا از هم اکنون اقدامات لازم در خصوص جلوگیری از کشت محصولات آب بر در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: در خصوص کشت برنج سیاست ما همان شیوه های نامه های ابلاغی است که کشت برنج را در سراسر کشور به استثنای استانهای گیلان و مازندران ممنوع کرده است.

صفوی تصریح کرد: این ممنوعیت کشت، بلافاصله به مدیران جهاد کشاورزی شهرستان ها ابلاغ شده که به کشاورزان منطقه خود اعلام کرده و از هم اکنون از کشت برنج خودداری کنند.

وی تصریح کرد: بیشترین سطح کشت برنج در استان مربوط به شهرستان های صحنه با 1067 هکتار، گیلانغرب با 556 هکتار و شهرستان هرسین با 436 هکتار است.

صفوی گفت: کشت برنج تنها در سالهایی که حجم روان آب ها بالا باشد بلامانع است، اما امسال که کاهش شدید بارندگی داریم به شدت مخالف این نوع کشت با استفاده از برداشت از منابع آب زیرزمینی هستیم.

معاون سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه تاکید کرد: در کنار ابلاغ به کشاورزان، اقدامات دیگری هم برای جلوگیری از این کشت صورت گرفته، از جمله اینکه هیچ نهاده ای، کود شیمیایی و سموم برای کشت برنج تعلق نمی گیرد و این محصولات هم بیمه نمی شوند و تسهیلاتی هم برای کاشت و داشت و... به این کشاورزان داده نمی شود.

درد را می دانیم، درمان را بگویید!/ برخورد با گسترش "باغ های تفریحی"

بعد از صحبت مدیران حوزه مدیریت آب، معاون عمرانی استانداری کرمانشاه با انتقاد از عملکرد مجموعه مدیران ستاد حفاظت از منابع آب گفت: شرح مشکل چاره ای از ما دوا نمی کند، اینکه بگوییم این بحران هست و منابع کم شده چاره کار نیست و همه باید به دنبال راهکارهای مدیریت شرایط برای کاهش خسارت این بحران باشیم.

مهرداد سالاری گفت: نیاز داریم بفهیم در چه وضعی هستیم، باید برای مدیریت این بحران چه کار کنیم و چه اقداماتی تاکنون انجام شده است. تنها شرح مشکل دردی از ما دوا نمی کند.

سالاری با ابراز تاسف از عدم حضور برخی مدیران در این جلسه گفت: شرایط از این بحرانی تر که بارش ها 33 درصد کاهش داشته و آب چشمه ها 72 درصد افت داشته است، اما متاسفانه برخی مدیران درکی از این شرایط نداشته و حضوری که باید در جلسات ندارند.

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه با اشاره به ابلاغ برنامه سازگاری با کم آبی گفت: مدیران باید بگویند برای اجرای این برنامه چه کرده اند، نه اینکه دوباره فقط چند تانکر برده ایم و همان کارها و روال قبلی تکرار شود، اینکه نمی شود مدیریت بحران آب!

وی افزود: برای حل بحران آب باید برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت تعریف کرد و طبق این برنامه ها پیش برویم و متناسب با شرایطی که با کرونا درگیر هستیم و مصرف آب خانگی بالا رفته باید عمل کنیم.

سالاری گفت:  مدیران باید در این شرایط در کنار مدیریت منابع آبی، هشدارها و اطلاعات لازم را هم به مردم بدهند و در همین راستا نیاز است که از ظرفیت صدا و سیما و رسانه ها بطور جدی استفاده شود.

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه با تاکید بر لزوم ورود جدی فرمانداران به بحث مدیریت بحران آب گفت: فرمانداران باید ظرف دو هفته آینده جلسات سازگاری با کم آبی را در شهرستان های خود برگزار کرده و تدابیر لازم در این زمینه را اتخاذ کنند و باید اطلاعات وضعیت شهرستان و برنامه ها و اقدامات صورت گرفته را به ستاد حفاظت از منابع آبی اعلام کنند.

سالاری به گسترش ایجاد باغ های تفریحی در اطراف شهرها اشاره کرد وافزود: دراین شرایط بحرانی آب شاهد رویش قارچ گونه این باغ ها در اطراف شهر هستیم. باید جلوی این قضیه گرفته شود، چرا که این باغ ها که هیچ کاربرد اقتصادی ندارند از منابع آب زیرزمینی یا منابع آب روستایی استفاده می کنند.

وی تاکید کرد: در این شرایط بحرانی به شهرداری ها هم هشدار داده ایم که از آب شرب برای آبیاری فضای سبز شهری به هیچ عنوان نباید استفاده شود.

سالاری با تاکید بر لزوم دعوت از دادستان کرمانشاه در جلسه هفته آینده این ستاد، گفت: متخلفان از برنامه های سازگاری با کم آبی باید به مراجع قضایی معرفی شوند.

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه خاطرنشان کرد: مدیریت آب به معنی این نیست که کسی مصرف نکند، اما باید این مصرف امسال مدیریت شود، چرا که حقیقتا استان با یک بحران کم آبی گرفتار شده، بحرانی که با گرم شدن هوا جدی تری می شود.

منبع: ایسنا



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد