تاريخ: ۱۴۰۱ يکشنبه ۲۸ فروردين ساعت ۱۸:۱۸ بازدید: 1075      نظرات: 1      کد مطلب: 18250

دیدار مسرور بارزانی با اردوغان واکنش‌برانگیز شد


 
 

روز گذشته رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در کاخ «دولما باغچه» استانبول، میزبان مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کوردستان بود. دفتر ریاست جمهوری ترکیه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد اردوغان و بارزانی در جریان دیدار با یکدیگر در خصوص «روابط دوجانبه بین عراق و ترکیه و راه‌های تقویت آن» به بحث و تبادل نظر پرداختند.

سفر آقای بارزانی به ترکیه با واکنش‌ها و انتقادهایی همراه بوده است. لاهور شیخ جنگی، رئیس مشترک پیشین اتحادیه میهنی در صفحه فیس بوک خود با اشاره به این دیدار، هدف از این سفر را «جلب نظر دشمنان کوردها» خوانده است.

آقای شیخ جنگی نوشته که لازمە سیاست، رعایت اخلاق است و خود او همیشە این اصل را [حتی] از زمانی که از سیاست بازنشستە شدە در نظر گرفته است.

او با اشاره به این موضوع که بسیاری از سیاستمداران و حاکمان اقلیم کوردستان بە نظر مردم اهمیتی نمی‌دهند، نوشته است که دغدغە این سیاستمداران، به جای رسیدگی بە رنج و نیازهای مردم اقلیم، جلب رضایت دیگران و دشمنان کوردها است و اعضای حزب دموکرات پارتی تصمیم گرفته‌اند که این ملت را فدای حزبشان کنند.

شیخ جنگی در ادامە تاکید کرده کە همگان نیک می‌دانند بغداد، کلید خروج مشکلات و معضلات عدیدە اقلیم است، اما با این وجود حاکمان اقلیم با وجود اینکە بە خوبی بر این موضوع واقف هستند، مدام بە پایتخت کشورهای همسایه سفر می‌کنند و حاضر نیستند کە یک بار هم به پایتخت عراق سفر کنند.

 
 
 

رئیس مشترک پیشین اتحادیه میهنی در ادامه ضمن ابراز ناامیدی خود از حزب دمکرات کوردستان عراق نوشته که دیگر کاری به این حزب ندارد اما بە اتحادیە میهنی و جنبش تغییر به عنوان شرکای دولت اقلیم هشدار می‌دهد کە باید در برابر امتحان ملت قرار بگیرند و اگر پس از حکم اخیر دادگاه فدرال عراق کە فعالیت‌های نفت و گاز اقلیم را غیرقانونی و ممنوع اعلام کردە و همچنین پس از نامە وزارت نفت عراق بە دولت اقلیم در این خصوص، باز هم مثل حزب دمکرات بر صادرات گاز بە خارج پافشاری کنند، وی در مقابل آنان خواهد ایستاد و هرگز اجازە نمی‌دهد آخرین راه تنفس و رگ حیات مردم اقلیم تحت عنوان استقلال اقتصادی بە دشمنان کوردها دادە شود.

 
 
 

مدتی پیش دادگاه فدرال عراق حکمی را صادر کرد که بر اساس آن قانون گاز و نفت دولت اقلیم کوردستان خلاف قانون اساسی دولت مرکزی است و درآمدهای نفتی صادراتی باید به بغداد تحویل داده شود.

همچنین دادگاه فدرال عراق در این حکم دولت اقلیم کوردستان را ملزم کرد که درآمدهای نفتی خود را به وزارت نفت دولت فدرال این کشور تحویل دهد و به این وزارتخانه اجازه بدهد فرآیند انعقاد قراردادهای فروش نفت و گاز اقلیم را پیگیری کنند.

اقلیم کوردستان بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز تولید می‌کند و از این میزان روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت را در اختیار آژانس فدرال دولت مرکزی، قرار می‌دهد. در ازای آن بغداد تمام حقوق کارمندان اقلیم کوردستان، به ویژه نیروهای نظامی و پیشمرگه را پرداخت می‌کند.

 سال‌هاست که همکاری اقلیم کوردستان و ترکیه در زمینه صادرات نفت مقامات بغداد را خشمگین کرده است. بنابر گزارش‌ها اقلیم کوردستان نفت خام خود را به ترکیه می‌فرستد تا در آنجا پالایش شود و از آنجا به دیگر کشورها صادر شود.

آقای شیخ جنگی سال گذشتە در پی اختلافات با بافل طالبانی، دیگر رئیس مشترک اتحادیە میهنی از سمت خود کناره‌گیری کرد.

 جلسه و شیوه چینش مبلمان در دیدار آقای بارزانی با رئیس جمهور ترکیه نیز واکنش‌های بسیاری را در میان ناظران سیاسی و دیگر احزاب کوردی در اقلیم کوردستان به دنبال داشته است.

 از جمله سرتیپ جوهر، ناظر سیاسی در اقلیم کوردستان که در صفحه فیس بوک خود نوشته: «دیدار مسرور بارزانی ، یک دیدار حزبی است و ارتباطی با اقلیم کوردستان نداشته است و چینش صندلی هیئت اقلیم در این نشست بسیار نامتعارف و نامتعادل بود؛ به این جهت که به نحوه نشستن یک مدیر با زیردستانش شباهت داشت».

 
 
 

 در همین رابطه شاسوار عبدالواحد، رهبر جنبش نسل جدید هم با انتشار عکس این نشست در صفحه توییتر خود نوشت: «درمانده و ساده در مقابل بیگانه، مغرور و متکبر در مقابل ملتِ خود از صفات یک شخصیت ضعیف است،[همانطور] که به طور واضح در تصویر مشهود است، گویی رئیس جمهور ترکیه با یکی از استاندارانش، جلسه‌ای برگزار کرده است».

هوشیار عبدالله، عضو پیشین پارلمان عراق در واکنش مشابه به همین موضوع گفته «این استقبال از یک هئیت رسمی‌ست یا یک گردهمایی از نوع دیگر؟ پرچم عراق یا اقلیم کوردستان کجاست؟»

 همچنین ابراهیم علی، روزنامه‌نگار در اقلیم کوردستان، در رابطه با این دیدار در صفحه فیس‌بوک خود نوشت:  حضور هاکان فیدان، مسئول سازمان اطلاعات ترکیه (میت) حاکی از آن است که این نشست تنها در رابطه مسائل اطلاعاتی است و دخلی به مسئله انرژی ندارد؛ زیرا نه در هئیت اقلیم و نه در هئیت ترکیه، مسئول مربوط به انرژی حضور ندارد.

 
 
 

ارتش ترکیه به بهانه حضور نیروهای پ.ک.ک از تابستان ۱۳۹۹ با اجرای عملیات موسوم به «پنجه» به حملات زمینی و هوایی خود علیه مناطق گوناگون در استان‌های هه‌ولیر، دهوک و سلیمانیه شدت بخشیده است. مقام‌های هه‌ولیر با وجود تشدید عملیات، استقرار نیرو و پایگاه‌های نظامی ترکیه، روابط حسنه‌ای با آنکارا دارند. این در حالیست که دولت مرکزی و جریان‌های سیاسی عراق به شدت با حضور نظامی آنکارا در شمال این کشور مخالفند و حملات مداوم هوایی‌اش را موجب نقض حاکمیت ملی خود می‌دانند.



برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

محمد ۱۴۰۱/۱/۲۸
من واقعا یکه خوردم از این استقبال سرد ولی حرفهای شیخ جنگی هم جای تعامل دارد متاسفانه مسرور بارزانی بسیار ضعیف عمل می کند واصول دیپلماسی را بلد نیست تا زمانی که در پست ریاست آسایش حکومت اقلیم بود خوب عمل کرد متاسفم واقعا

نظر خود را براي ما ارسال كنيد