تاريخ: ۱۴۰۱ يکشنبه ۲۳ مرداد ساعت ۱۶:۴۶ بازدید: 1255      نظرات: 0      کد مطلب: 20026
آخرین وضعیت منابع آبی شهرستان اعلام شد

کشاورزان مهاباد در انتظار تخصیص آب در شهریورماه

پژمان اسماعیل نژاد


به گزارش هاژه، مدیر امور آب شهرستان مهاباد آخرین وضعیت منابع آبی این شهرستان را تشریح کرد.
رضا جهین در جلسه شورای حفاظت از منابع آبی شهرستان مهاباد اظهار کرد: درحال حاضر حجم آب ذخیره شده در پشت مخزن سد مهاباد 89 میلیون متر مکعب است که در مقایسه با سال گذشته 10 میلیون مترمکعب و ارتفاع آب نیز 2 متر بیشتر  است.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال‌جاری تاکنون 61 میلیون متر مکعب آب از سد مهاباد برای احیای دریاچه ارومیه رهاسازی شده، افزود: 8 میلیون متر مکعب نیز برای احیای تالاب قوپی باباعلی و 4.5 میلیون متر مکعب آب نیز برای احیای تالاب کانی برازان اختصاص یافته است.
جهین با اشاره به افزایش رهاسازی آب برای کشاورزان مهاباد، تصریح کرد: میزان آب تخصیص داده شده به بخش کشاورزی به 87 میلیون متر مکعب رسیده که 10 میلیون متر مکعب از سال گذشته بیشتر است، اما با توجه به افزایش دما کشاورزانخواستار اختصاص سهمیه آب در شهریور هستند.
وی اضافه کرد: امسال با توجه به افزایش دما 8 میلیون متر مکعب آب از سد مهاباد تبخیر شده که در پایین دست نیز این میزان تبخیر در کاهش سهم آب کشاورزان تأثیر دارد.
امیر قادری فرماندار مهاباد نیز در این جلسه با انتقاد از سدسازی‌های کشور ترکیه و اجرای ناقص اصلاح الگوی کشت در کشور اظهار کرد: سدسازی‌های ترکیه، عراق و سوریه را با بحران جدی روبرو کرده و ریزگردها هم امان کشور را بریده است.
وی افزود: اصلاح الگوی کشت در کشور تنها در حد شعار بوده و تکلیف آن باید در نظام برنامه‌ریزی کشور حل شود، ولی نمی‌توان کشاورزان شهرستان را یک چند ماه مانده به برداشت محصول به حال خود رها کرد.
قادری تصریح کرد: اگرچه تفکر و دیدگاه مسوولان جزیره‌ای نیست و همسو با نگرش کلی کشور در خصوص موضوعاتی ازقبیل محیط زیست و منابع آبی هستیم، اما نمی‌توان نسبت به مسوولیت اجتماعی در قبال کشاورزان بی تفاوت بود، لذا باید کشاورزان شهرستان را با تخصیص آب در ماه‌های آینده یاری داد.
به گزارش هاژه، تخصیص حقابه کشاورزی سد مهاباد در چند سال گذشته همواره با جنجال روبرو بوده است، قرار بود ستاد احیای دریاچه ارومیه با تزریق اعتبارات آبیاری دشت شهرویران مهاباد را از سنتی به مدرن تبدیل کند تا آب صرفه جویی شده را که بیش از 50 میلیون متر مکعب آب در سال بود به سوی دریاچه ارومیه هدایت کند، با گذشت چند سال پروژه‌های آبیاری تجمیعی دشت شهرویران پیشرفت فیزیکی چندانی نداشته‌اند ولی هرسال چند میلیون متر مکعب آب از حقابه کشاورزان کسر می‌گردد.
از سویی دیگر فرسودگی کانال‌های آبرسانی کشاورزی بارها از سویی مسوولان امور آب تایید شده با اینحال میزان آب تخصیص داده شده به کشاورزان از دریچه سد مهاباد محاسبه می‌شود، درحالیکه بیش از 30 درصد آن بصورت هدر رفت بدست کشاورزان نمی‌رسد.
در چنین شرایطی امور آب شهرستان مهاباد خود را تابع دستورات ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌داند و نه توان تخصیص اعتبارات برای رفع فرسودگی را دارد و نه توان افزایش حقابه کشاورزی، از سویی دیگر کشاورزان نیز تولید محصول را خط قرمز خود می‌دانند و اگر آب به میزان کافی به محصولاتشان نرسد، به حفر چاه غیر مجاز و برداشت آب زیرزمینی روی می‌آورند.



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد