تاريخ: ۱۴۰۱ شنبه ۲۷ اسفند ساعت ۱۱:۵۶ بازدید: 779      نظرات: 1      کد مطلب: 20715

روستای خورینج، سرزمین سنگ‌های افسانه‌ای


‌روستای خورنج در پیرانشهر در فاصله ی ۲۰ کیلومتری شمال شرقی این شهر بر سر راه مهاباد قرار دارد. این روستا در مجاورت منطقه‌ای قرار دارد که با سنگ‌های عظیم الجثه‌ای احاطه شده است و این سنگ‌ها به طرز شگفت انگیزی بر روی هم انباشته شده‌اند. در اطراف این روستا چندین تپه باستانی با تاریخ قبل از اسلام و یک کتیبه و همچنین آثار یک دژ محکم کوهستانی شناسایی شده‌اند که حکایت از تاریخ کهن و پرفراز و نشیب این منطقه دارد. بعضی از این آثار توسط سازمان میراث فرهنگی ثبت شده و بعضی دیگر در شرف ثبت شدن قرار دارند.

 

نقوش به جا مانده بر روی سنگ‌های روستای خورنج

نکته ی جالبی که درباره سنگ‌های به جا مانده در روستای خورنج در پیرانشهر وجود دارد این است که هر کدام از سنگ‌هایی که در این منطقه وجود دارند اسم خاصی و همچنین داستان‌های مربوط به خودشان را دارا می‌باشند. محدوده‌ای که این سنگ‌ها اشغال کرده‌اند در حدود ۵/۲ کیلومتر مربع وبه شکل نواری سنگی در امتداد شرقی-غربی از شمال روستا می‌گذرد. در میان این سنگ‌ها، سنگ‌هایی یافت می‌شود که دارای نقش برجسته و کنده کاری شده حیواناتی مانند  شتر و مار و پرنده هستند که اگر بصورت دقیق وعلمی مورد بررسی قرار گیرند امکان یافتن نقوش ماقبل تاریخی و یا کتیبه‌های سنگی دور از انتظار نیست.

 

جاذبه‌های روستای خورنج در پیرانشهر

منطقه‌ای که این سنگ‌ها در روستای خورنج در پیرانشهر واقع شده است دارای آب های زلال و خوش طعمی هم می‌باشد که مردم محلی این منطقه و همینطور گردشگرانی که این به این روستا سفر می‌کنند می‌توانند از آن به بعنوان دارویی برای رفع سنگ کلیه و بیماری‌هایی مرتبط با کلیه نیز استفاده کنند.

 

مکانی غار گونه در محدوده اطراف روستای خورنج در پیرانشهر وجود دارد که نام آن کونه پیست است. مردم از این حفره جهت نگهداری پنیز نیز استفاده می‌کنند و این جالب است که در تمام این سال‌های از حفره‌ای که در این غار وجود دارد باد سرد و شدیدی نیز می‌وزد که حتی در مواردی هم دیده شده است که نیمه های تابستان نیز لاشه های حیواناتی یخ بسته‌اند.

 

اطلاعات تاریخی درباره روستای خورنج

اولین کسی که به این افسانه و افسانه های مشابه آن اشاره کرد نیز فردی به نام کرپورتر بود که از سیاحان انگلیسی به شمار می‌رفت وی در سال ۱۸۲۰ حکایتی را از یک پیر مسن این چنین نقل کرده است:

 

“شیخ تصریح کرد که در مسافتی نه چندان دور از دهکده‌ای که خورنج نامیده می‌شود، بقایای یک شهر بزرگ است که در آن تعداد بیشماری اشکال سنگی به شکل انسان وجود دارد که در اثر قهر و غضب پروردگار تبدیل به سنگ شده‌اند. او من را برای پیدا کردن این ویرانه‌های عجیب ترغیب کرد و اکنون من برای کشف حقیقت، در کمتر از ۳ فرسنگی شرق خورنج هستم.”

 

بنابر مشاهدات این سیاح، انبوهی از سنگ‌‌های قائم به اشکال نامنظم و به ارتفاع چهار تا پنج پا دیده می‌ شود که هیچ یک از آنها کوچکترین شباهتی به مرد یا زن و یا حتی نشانه‌ ای شبیه به آنها ندارند و کسی درباره زمان و دلیل تجمع زیاد آنها در این مکان چیزی نمی‌‌داند.

 

بی توجهی به ظرفیت‌های گردشگری روستای خورنج در پیرانشهر

در حال حاضر بدون هیچ گونه توجه به قابلیت‌های توریستی که در روستای خورنج در پیرانشهر امکانش وجود دارد اما در کمال بی توجهی قرار گرفته و زمانی که به سمت آن بروید شاهد فعالیت‌های بی رویه صنایع و معادنی هستید که در اطراف آن در حال انجام است و این فعالیت ها می توانند به ظرفیت های گردشگری این منطقه آسیب وارد بنمایند و طبیعت بکر و وجود آثار تاریخی بی نظیر آن را به چالش بکشد.

 






برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۴۰۱/۱۲/۲۸
واقعا سنگ های خیلی زیبایی هستند که دلیلی است بر اینکه زمانی حکومتی اونجا بوده در این میان سنگ های روستای عینه ملا که خود اسم روستا بنام سنگی است که مثل ملاست اونجا هم مثل روستای خورینج سنگ های بی نظیری دارد که ممنون میشیم درباره ی سنگ های روستای عینه ملا مهاباد ببینیم مربوط به کدام دوره هستش اطلاعاتی بدید

نظر خود را براي ما ارسال كنيد