تاريخ: ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۰ آبان ساعت ۱۷:۴۸ بازدید: 993      نظرات: 0      کد مطلب: 22082
نبود باران؛ گندمزارهای دیم در خطر نابودی

هزینه‌های تولید گندم پر کشید


به گزارش هاژه، اطمینان کشاورزان به گزارشات هواشناسی مبنی بر بارش باران‌های فرانرمال در ابتدای پاییز و کاشت گندم، حالا مزارعشان با خطر عدم بارندگی و نابودی روبرو شده است.
از اواسط تابستان تا پایان شهریور، گزارشات هواشناسی کشور حاکی از بارش باران‌های نرمال و فرانرمال و حتی زودتر از موعد بود و همین امر موجب شد تا بیشتر کشاورزان استان کوردستان و آذربایجان‌غربی اقدام به کاشت گندم کنند.
بارش زودهنگام باران در نیمه اول مهرماه جوانه زدن دانه‌های کاشت شده را درپی داشت و حالا بعد از 2 هفته گندم‌کارانی که اقدام به کاشت محصول کرده‌اند با نگرانی وضعیت آب و هوا و بارش باران را پیگیری می‌کنند.
به گفته کارشناسان  کاشت دیمزارها در نیمه  اول مهرماە و بارش یک بارندگی غیر موثر 7 میلیمتری باران در همان نیمه باعث شده مزارعی که قبل از بارندگی نیمه اول کاشته شده‌اند، مخصوصا زمین هایی که با عمیق کار کشت نشده‌اند  بذر‌های گندم جوانه‌زده و ریشه‌های اولیه سبز شده در خاک خشک قرار گیرد و گیاهچه زیر خاک بماند، عدم بارندگی می‌تواند ضرر و زیانهای فراوان به کشاورزان و تولید سال آینده وارد کند.
هزینه‌های تولید در کشاورزی در مقایسه با سال گذشته بیش از 50 درصد افزایش یافته و در این بین کشاورزانی که ادوات کشاورزی ندارند با مشکل جدی کاهش درآمد و افزایش هزینه‌ها روبرو شده‌اند.
برخی کشاورزان هم بدلیل اینکه مساحت مزارع دیمی آنها کم است، خرید ادوات کشاورزی و یا تراکتور برای آنها توجیه اقتصادی ندارد و نمی‌توان 1 میلیارد تومان برای خرید ادوات با داشتن زمینی 10 الی 15 هکتاری هزینه کرد، چراکه فقط چند روز در سال به آن نیاز دارند.
در این بین که محصول گندم‌کاران هرسال با تغییری اندک از سوی دولت خریداری می‌شود، اما هزینه‌های تولید ازجمله قیمت کود و سموم، اجاره زمین و ماشین‌آلات افزایش فزاینده‌ای داشته است.
هزینه باربری گندم و حتی کمباین هم در تابستان در مقایسه با سال گذشته افزایشی 40 درصدی و 20 درصدی را بدنبال داشته و هزینه‌های شخم‌زدن با گاو آهن یا خاک‌ورز از 300 الی 450 هزار تومان درسال قبل، یکباره به 850 الی 1 میلیون تومان رسیده و در سایر ادوات نیز قیمت‌ها به همین منوال افزایش یافته است.
یکی از کشاورزان بوکانی در گفتگو با هاژه گفته که برای امرار معاش و تأمین هزینه‌های زندگی زمین کشاورزی در یکی از روستاهای این شهرستان اجاره کرده‌ام، هیچ گونه ادوات کشاورزی ندارم و امسال ضمن اینکه اجاره زمین بسیار بالا رفته، هزینه‌های تولید هم به شکل فزاینده‌ای افزایش پیدا کرده به نحوی که در توان گندم‌کاران نیست.
وی با انتقاد از نبود نظارت بر قیمت اجاره تراکتور، اضافه کرده که نظارتی بر قیمت‌های شخم زدن گاو آهن و یا خاک‌ورز نیست و برای آنهایی که در روستا نیستند عملا هزینه‌ها گرانتر هم حساب می‌شود.
وی در پایان اضافه کرد: هرآنچه را که امسال درآمد داشتم صرف تأمین هزینه‌های تولید برای کاشت کردم و در صورت ادامه این روند، احتمالا از سال بعد کشاورزی را کنار بگذارم.  
کشاورزی دیگر از مهاباد می‌گوید تراکتور قدیمی را بدلیل عدم کیفیت لازم برای شخم زنی فروختیم و تورم یکباره مانع از خرید تراکتور جدید شد، حالا بدون تراکتور در روستا مجبوریم برای کاشت تراکتور اجاره کنیم، اجاره‌ای که حدود 30 درصد درآمد سال آینده را باید صرف کاشت کرد، البته اگر باران ببارد و گندم‌زارها نابود نشود.
وی می‌گوید که از نظر اقتصادی هم به صرفه نیست بیش از 100 الی 200 میلیون تومان را از مهر امسال تا مرداد سال بعد به امید کسب درآمد 30 درصدی در کشاورزی سرمایه گذاری کرد، وضعیت نخودکاری هم به مراتب بدتر از گندم‌کاری است و احتمالا بجای سود، دچار ضرر و زیان هم شویم.
در مقابل صاحبان ماشین‌آلات کشاورزی می‌گویند هزینه‌های نگهداری و استهلاک بسیار بالا رفته و قیمت هر جفت لاستیک یا تیغه‌های گاو‌آهن چند برابر شده است.
یکی از آنها می‌گوید سال‌ها بصورت اجاره‌ای به روستاهای اطراف می‌رفتم و بصورت اجاره کار می‌کردم اما از سال گذشته بدلیل افزایش استهلاک و بالا رفتن قیمت وسایل ماشین‌آلات، صرفه اقتصادی ندارد و برای همین تنها در روستای خودم آنهم برای دوستان نزدیک و آشنا کار می‌کنم.
وی اضافه می‌کند که قیمت‌های فعلی هم کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد و مشکل تنها پایین بودن قیمت گندم است.
به گزارش هاژه، وضعیت آب و هوایی فعلی کشاورزان را بسیار نگران کرده و در صورتی که باران نبارد بسیاری از گندمزارهای منطقه موکریان و استان کوردستان به‌کلی نابود می‌شوند، از سویی دیگر بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که هم گندم‌کاران و هم صاحبان ماشین‌آلات از افزایش هزینه‌ها گلایه دارند و اگر دولت نرخ تضمینی گندم را متناسب با تورم بازار تعیین نکند، بسیاری از کشاورزان با ضرر و زیان روبرو می‌شوند.



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد