تاريخ: ۱۴۰۳ شنبه ۴ فروردين ساعت ۱۸:۲۱ بازدید: 550      نظرات: 0      کد مطلب: 22823

نمایشگاه یافتە‌های دوران پارینەسنگی در مهاباد گشایش یافت

گزارش: امیر قادری


  

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه، امروز شنبە، ۴ فروردین سال ١۴٠٣ با حضور تیم باستان‌شناسی، مسئولین و مردم، نمایشگاه کهن‌ترین یافتە‌های باستان‌شناسی شمال‌غرب به مرکزیت مهاباد، در موزه مردم شناسی میرزا رسول این شهر افتتاح شد.

 

این نمایشگاه به مناسبت نوروز از امروز، دوم فروردین گشایش یافتە و تا روز ٢۵ فروردین ماه، آماده پذیرایی از گردشگران و همشهریان مهابادی خواهد بود.

 

رحمت نادری، سرپرست تیم باستانشناسی در آیین افتتاح این نمایشگاه گفت: آثار مکشوفه در سایت‌های شیوە‌تو، کانی مەلا، سوورباش، کانی لوسه و چند ناحیە دیگر در جغرافیای شهرستان مهاباد بوده کە قدمت آن‌ها بین ۵٠ هزار تا ٧٠٠ هزار سال می‌باشد. این آثار مربوط به انسان‌های راست‌قامت است که از حدود ٢ میلیون سال قبل به نواحی زاگرۆس مهاجرت کردەاند.

 

نادری افزود: نمایشگاه یافتە‌های باستان‌شناسی مهاباد به مدت ٢٣ روز آماده پذیرایی از گردشگران و علاقەمندان است تا از این آثار مربوط به دوران پارینە سنگی قدیم بازدید به عمل آوردند.

 

این ‌باستان شناس اضافه کرد: با اینکه اولین کاوش‌های باستان شناسی دوره پارینه سنگی در ایران در حدود ۷۰ سال پیش توسط دانشگاه پنسیلوانیا و به سرپرستی کارلتون کوون در غار تمتمان در شمال شهر ارومیه به انجام رسیده اما این منطقه یکی از مناطق کمتر شناخته شده در مطالعات پارینه سنگی ایران است.

 از سوی دیگر وجود محوطه‌های کلیدی با فاصله اندک در همسایگی این حوزه جغرافیایی- فرهنگی مانند دمانیسی در گرجستان و شانه‌ده‌ر در اقلیم کوردستان که دارای بقایای انسان ریخت‌هایی چون انسان راست قامت و نئاندرتال هستند، نشان می‌دهد که منطقه شمال غرب می‌تواند یکی از گذرگاه‌‌های کلیدی در دوره‌های مختلف پارینه سنگی باشد.

 

رحمت نادری درباره محوطه شیوه‌تو مهاباد که عمده کاوش‌ها در آنجا صورت گرفتە است، گفت: محوطه شیوە‌تو که در فاصله هفت کیلومتری جنوب غربی شهرستان مهاباد و بر روی تراس‌های رود‌خانه مهاباد قرار دارد، طی بازدیدهای علیپور(باستان‌شناس) در دهه ۱۳۸۰ کشف گردید. مساحت تقریبی محوطه یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۸۰ متر است بر اساس مطالعات صورت گرفته در پروژه مشترک هیات باستان شناسی ایران، موزه ملی، دانشگاه بوردو فرانسه این محوطه با توجه به مصنوعات شاخصی چون شکافنده ساطور ابزار به دوره پارینه سنگی قدیم منتسب گردیده است.

 

رحمت نادری، درباره کاوش‌های خود بیان داشت: طی بازدیدهای سال ١۴٠١ در شمال شرقی شهرستان مهاباد و بر روی یک تراس رودخانه، قدیمی محوطه سورباش کشف گردید. این محوطه که در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی مهاباد واقع شده است با توجه به شاخصه‌های باستان شناختی یکی از قدیمی‌ترین محوطه‌های شمال غرب ایران محسوب می‌شود با وجود ساطور ابزارها و دور رویه‌های اولیه این محوطه را می‌توان به دوره پارینه‌سنگی قدیم منتسب نمود.

 

رحمت نادری افزود: از دیگر کشفیات طی بازدید در منطقه جنوب دریاچه ارومیه می‌توان به محوطه کانی ملا در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شرقی مهاباد اشاره نمود این خود که بر روی یک تراس رودخانه‌ای واقع شده است حدود دو هکتار بوده و دارای مصنوعاتی از دوره پارینه سنگی میانی است. قدمت تقریبی این محوطه بیش از چهل هزار سال پیش تخمین زده می‌شود.







برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد