1- مقدمه:
اصطلاح «مدرن»، اصطلاحی پرکاربرد است. هر روز درباره فناوری مدرن و نقشی که در زندگی روزمره ما ایفا میکند، میشنویم. همین امر را میتوان در مورد آموزش نیز بیان نمود. مردم معمولاً از اصطلاح «آموزش مدرن» برای اشاره به شیوههای آموزشی در حال تکامل استفاده میکنند. امروزه، نیازهای جهان تغییر کرده و زمان آن رسیده است که آموزش نیز همین کار را انجام دهد. یک مدرسه مدرن امروزه به عنوان مدرسهای تعریف میشود که از فناوری، معلمان ماهر و روشهای دانشآموز محور استفاده میکند. برنامه درسی آن در درجه اول بر نیازهای دانشآموزان و الزامات آینده از نظر یادگیری و درک دانشآموزان متمرکز است. با دنیایی که به سرعت در حال تغییر است، باید تغییراتی در نحوه ارائه آموزش به دانشآموزان ایجاد شود. راههای دستیابی به این هدف از طریق استفاده فعال از فناوری و منابع گسترده موجود در دنیای امروز است. این اولین گام برای اجرای یک سیستم آموزشی مدرن است. با این منابع، معلمان میتوانند مهارتهایی را که دانشآموزان برای موفقیت در زندگی کاری خود نیاز دارند، نشان دهند. فناوری و استفاده از منابع میتواند یادگیری را برای دانشآموزان جالب کند، بنابراین آنها به میل خود برای کسب دانش تلاش خواهند کرد. این امر خودآموزی مادامالعمر را در بین دانشآموزان ترویج میدهد. در این راستا، دبستان «دنیا صدیقی» به عنوان اولین مرکز پرورشی و آموزشی مدرن کشور که با تلاش¬های بی¬وقفه خیّر نیکوکار «رامین صدیقی» بنا نهاده شده است، تمامی این ویژگی¬ها اعم از سبز بودن، تکنولوژیهای فنی مدرن و پاک، معماری فاخر و دارا بودن منابع گسترده و به روز آموزشی را یدک می¬کشد که میتواند تجربه یادگیری متفاوتی را برای دانشآموزان فراهم کند.
2- ویژگی های فیزیکی
در طراحی معماری دبستان سبز «دنیا صدیقی» از 12 کلاس درس، در زمینی به مساحت 2 هزار مترمربع، با زیربنای 3 هزار و 250 مترمربع در مرکز شهرستان، از ساختمانی خوب و فضایی کافی و باز، نور طبیعی و مناسب و امکانات سبز جهت تسهیل در یادگیری استفاده شده است. در تجهیز تکنولوژیک مدرسه می¬توان به کلاس¬های کاملا هوشمند، گارکاه آموزشی کامپیوتر، آزمایشگاه مجهز به ابزارهای علمی و تحقیقی جهت ایده¬پردازی دانش آموزان، زمین چمن مصنوعی با کیفیت، کتابخانه¬ی مدرن و فضای بسیار شگفت¬انگیز و اجتماعی آمفی¬تئاتر جهت برگزاری مراسمات متعدد، اشاره نمود. استفاده از پنل¬های مدرن خورشیدی جهت تامین برق مورد نیاز مجموعه و همچنین فروش مازاد تولید آن به اداره برق شهرستان، استفاده از بهترین مواد مانند آجر سه بار پخت با عمری طولانی، عایق¬سازی مضاعف رطوبتی، سیستم جمع¬آوری و ذخیرهسازی آب باران برای مصارف مناسب و آبیاری فضای سبز، شیشه سکوریت نشکن آلمانی، سرامیک¬های ضد اسید جهت شستو و شوی سالانه، سیستم لوله¬کشی مدرن با قابلیت کششی تا 10 متر جهت محفوظ ماندن در هنگام زلزله و استفاده از ایزوبام خود ترمیم شونده از دیگر شاهکارهای مهندسی ساخت این مدرسه است. ترکیب عناصر طبیعی در طراحی این مدرسه می¬تواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد، استرس را کاهش داده و رفاه روانی دانش آموزان و کارکنان را افزایش دهد. این شامل ویژگی¬هایی مانند نور طبیعی، فضاهای سبز و مناظر طبیعت می¬شود.
3- روش های آموزشی
روند آموزشی در این مدرسه شامل، یادگیری مبتنی بر پروژه، از طریق انجام پروتکل¬های درسی و بردن دانش¬آموزان به آزمایشگاه، استفاده از نرم¬افزارها و اپلیکیشن¬های آموزشی مورد تایید وزارتخانه، یادگیری گروهی و همکاری و تشویق دانش¬آموزان به کار گروهی، تمرکز بر مهارت¬های زندگی و حل مسئله، برنامه¬های هنری و ورزشی، تشویق به فعالیت¬های خارج از کلاس و تقویت مهارت¬هایی مانند ارتباط موثر و کار تیمی است.
4- فرهنگ مدرسه و روش های جذب معلمان و دانش آموزان
در مبحث فرهنگی این مدرسه می¬توان به بخش¬های محیط حمایتی که شامل ایجاد فضایی امن و دوستانه برای یادگیری، تنوع و فراگیری که شامل پذیرش و احترام به فرهنگ¬ها و اقلیت¬ها و مشارکت والدین و جامعه که شامل همکاری والدین در فعالیت¬های مدرسه است، اشاره نمود. فرآیند جذب معلمان با تجربه از طریق همکاری با اداره آموزش و پرورش شهرستان مهاباد بوده و دوره¬های آموزشی آنها زیر نظر دکتر سلیمان رسولی که به عنوان اولین سفیر انجمن آموزش علوم اروپا در ایران انتخاب شده، برگزار می¬شود. روش¬هایی که معلمان گرانقدر در تابستان با آن آشنا و در زمینه¬ی آن آموزش¬های لازم را می¬بینند، شامل روش آموزشی ایبسه (IBSE) (آموزش علوم با رویکرد کاوشگری) و روش آموزشی استیم (STEAM) (یک رویکرد آموزشی نوین که با تلفیق پنج حوزه اصلی مانند علم، فناوری، مهندسی، هنر و ریاضیات) می¬باشد که به دانش¬آموزان کمک می¬کند تا مهارت¬های خود را در این زمینه¬ها تقویت کرده و برای چالش¬های دنیای آینده آماده شوند. تقویت روش¬های مهارت¬محور و پروژه¬محور و فعالیت¬های دست¬ورزی، ذهنی، انفرادی و گروهی از دیگر سیاست¬های این مجموعه آموزشی است. با توجه به عام¬المنفعه بودن این مدرسه، در مورد جذب دانش¬آموزان در این مجموعه لازم می¬دانم که عرض نمایم که 80 درصد (240 نفر) از دانش¬آموزان با استعداد مناطق کم¬برخوردار شهرستان که کاملا به صورت رایگان و 20 درصد (60 نفر) از دانش¬آموزان محدوده اطراف مدرسه و از طریق فرآیند مصاحبه با والدین، بازدید از خانواده¬ها و استعدادسنجی پذیرش می¬شوند. درضمن، جمعیت 20 درصد (60 نفر) راه¬یافته به این مجموعه فقط هزینه¬های مربوط به (غذای گرم، لباس، نوشت¬افزار و کلاس¬های فوق برنامه) را بر طبق توافق والدین آنها با مدرسه، پرداخت کرده و نیازی به پرداخت شهریه نیست. در همین راستا، این مجموعه با برگزاری مراسمات متعدد مانند (عید نوروز، عید قربان و .......) و پخش بسته¬های معیشتی به خانواده¬های نیازمند دانش¬آموزان گامی استوار را در حل مشکلات آنها برداشته است. اعلام آمادگی ورزشکارن و مربیان جهت نخبه¬یابی ورزشی در دانش آموزان و پرورش فرهنگ¬سازی از طریق تعلیم و آموزش نیز از برنامه¬های دیگر این مجموعه شکفت¬انگیز می¬باشد. با توجه به تصمیم هیئت مدیره¬، شیفت بعدازظهر این مجموعه به بخش پیش دبستانی و کلیه فضای منحصربه¬فرد این آن مانند کارگاه، لابراتوار زبان برای آموزشگاه¬های علمی آزاد و فعالیت-های هنری و علمی اختصاص می¬یابد. همچنین پشت¬بام این سازه مدرن برای ورزش¬های بانوان می¬تواند مورد استفاده قرار گیرد که برای جامعه فرهنگی شهرستان همراه با تخفیفات ویژه خواهد بود.
در پایان لازم می¬دانم بیان نمایم که تاکید بر اهمیت مدارس مدرن در شکل¬دهی به آینده تحصیلی و شغلی دانش¬آموزان، دعوت به همکاری همه ذینفعان (مدیران، معلمان، والدین و جامعه) برای بهبود کیفیت آموزشی امری بسیار مهم و ارزشمند در راستای تکریم انسان¬های دلسوز و خیر مانند جناب آقای ((رامین صدیقی)) و تشویق جامعه به ادامه چنین گام¬های بزرگی است.